Business

Обучение на Гилдията на младите предприемачи: Как се стартира бизнес?

От 31.10. до 04.11. бяхме домакини на първата обучителна дейност  по проекта „Гилдия на младите предприемачи“(Young Entrepreneurs Guild), в която участваха група от 18 младежи, желаещи да подобрят предприемаческите си умения. 

Започнахме седмицата с това да се уверим, че сме на една и съща вълна – да установим какво е да си „предприемач“, къде стоим по отношение на предприемачеството, каква е ситуацията в съответните ни държави и най-важното – да разчупим леда. 

Във вторник имахме удоволствието да бъдем домакини на Асоциация „Безкрайни възможности“, местна неправителствена организация, които бяха така любезни да ни запознаят с тяхната настолна игра BARABAR. По време на играта участниците активираха умения като креативност, решаване на проблеми, стратегическо мислене и съвместна работа в екип. Също така имахме възможност да чуем историята на Barabar, какво е било необходимо, за да се създаде, и защо е станала успешна. 

След като се уверихме, че имаме силна групова динамика, преминахме към втората част от седмицата – проектиране на собствен бизнес. Групите се запознаха с процеса на дизайнерско мислене и с инструментите, които им помогнаха да развият идеите си. 

Процесът не беше лесен, но след известно време участниците предлагаха страхотни идеи, които можеха да изпробват по-късно. По време на фазата на създаване на прототипи групите си представиха как би могъл да изглежда процесът на изпълнение и от този момент окончателната им идея придоби известна яснота. 

Последната стъпка на тези семинари беше контекстуализирането на тяхната идея и опитът да я поставят в реалността. За тази цел участниците се запознаха с „Business Model Canvas“ и след като го попълниха, бяха готови да представят идеите си. 

За да направят някои малки почивки между работата по бизнес идеите си, поканихме двама гости, които да разкажат за своя предприемачески опит. Едната – Алисия Моран – е създала място за испаноговорящи поети, където да изразяват своето изкуство. По-късно това се превърна в друг творчески проект, който има за цел да помогне на хората да открият своята страст и да ги вдъхнови да превърнат мечтите си в реалност. Алисия проведе кратко упражнение, за да ни покаже в какво се състои нейният проект. В резултат на това много участници откриха своята страст и си поставиха за цел да живеят според мечтите си. 

Другият гост, който имахме възможност да посрещнем, беше Анастасия Дехтиярова, съосновател на OpenBulgaria. Ана ни запозна с цялата история на пътя от идеята до осъществяването на този проект с една-единствена цел: да помогне на международната общност в София. Съвсем скоро общността се разрасна, а с това и проектът. Сега OpenBulgaria се състои от много доброволци, които предлагат своя опит за поддържане на общността по време на събития, правят информационно съдържание за уебсайта и създават пространство, където лесно можеш да намериш приятели. 

С наближаването на края на седмицата завършихме с оценка на цялото преживяване. Участниците бяха поканени на последна обща вечеря, на която си казахме последно сбогом. 

Като цяло участниците получиха ценна представа за това какво е необходимо, за да се започне бизнес. Можем уверено да кажем, че те си тръгнаха от София с много нови идеи и им пожелаваме успех в бъдещите им начинания!

Erasmus

Отговорност за тази публикация носи единствено нейният автор. Европейският съюз не носи отговорност за начина, по който се използва съдържащата се в нея информация.