Virtual

Как да използвам виртуалния ETS?

След последната статия за срещата в Киелце искаме да поговорим за следващите стъпки в проекта. 

В Киелце консорциумът и нашите участници работиха заедно, за да създадат 6 видеоклипа. Тези видеоклипове служат като визуални инструкции за всеки, който иска да се включи във виртуалното образование чрез спорт (ETS), но не знае как. 

Но какво представлява виртуалното образование чрез спорт?

Виртуалното ETS се отнася до използването на цифрови технологии и онлайн платформи за осъществяване на образователни програми, които използват спорта и физическата активност като средство за насърчаване на ученето, личностното развитие и социалното приобщаване. 

По време на разработването на проекта партньорството ни се изправи пред голямо предизвикателство: как да преподавате ЕТЅ виртуално? Преподаването на спорт може и да е по-лесно решение, но как да предоставим на учениците меките умения, които предлага неформалното образование, когато те не могат да бъдат заедно?

В Киелце събрахме над 20 спортни специалисти, ентусиасти и треньори, за да разберем как да решим този ребус. В началото на седмицата всички бяха запознати с концепцията за неформално образование и ETS. Дефинирахме какво е спорт, обменихме опит с виртуална физическа активност (особено в разгара на пандемията) и започнахме да работим по идеи за инструментариума на vETS Lab. 

Основната ни цел за седмицата беше да подготвим 6 видеоклипа за това как да използваме виртуалната ETS. Участниците бяха разделени на екипи от по 5 души – всички екипи бяха смесени по националност, по опит с физическата активност и по разбиране на темата. Тази уникална смесица се оказа добро съчетание, тъй като всеки екип създаде тези видеоклипове за рекордно кратко време (някъде между това да станете филмови режисьори и да скачате по поляните).

В началото на юни консорциумът ще се срещне отново в Рим. Следващата стъпка на vETS Lab е създаването на наръчник за треньори, спортни учители и младежки работници за това как да използват ETS във виртуална среда – разбира се, с примери.

Наръчникът ще служи като съкровищница на знания по темата, така че преподавателите да имат цялата информация под ръка.

За актуална информация ни следвайте във Facebook (Association Mundus Bulgaria) и Instagram (@mundusbulgaria).

Erasmus

Отговорност за тази публикация носи единствено нейният автор. Европейският съюз не носи отговорност за начина, по който се използва съдържащата се в нея информация.